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Nosrr Mo Feost ~ Moncmalf,

Re: Civil Procedure Rules Amendments

‘Thank you for yout letter of 7 February 2013 concerning the Civil Procedure Rules. 1 am pleased
to say that the letter arrived in time for it to be tabled at the mecting of the Civil Procedure Rule
Committee on 8 February, at which the Committee gave careful consideration to the issues raised
m the letter.

‘The first issue concerns the transitional provisions for qualified one way costs shifting (QOCS),
in particular the effect of new rule 44.17 (“This Section does not apply to proceedings where the
claimant has entered into a pre-commencement funding arrangement (as defined i rule 48.2)).
Your concern relates to cases where the claimant has entered into a CIFA before 1 April 2013 but
has not taken out ATT insurance by that date. That 1ssuc was considered when the new ruie was
formulated and agreed. The view taken was that there would be few such cases, since solicitors
will have had sufficient notice of the rule to enable those who have entered into CFAs before 1
April to arrange ATE insurance by that date even if they might otherwise have delayed until just
prior to the commencement of legal proceedings. The matter was reviewed at the meeting on 8
Februasy in the light of vour representations, but the Committee decided in favour of retaining
the new rule without amendment.

The second issue concerns the transitional provisions for the new rules on proportionate costs, in
particular the effect of new rule 44.3(7) (“Paragraphs (2)(a) and (5) do not apply i relation to
cases commenced before 1 April and in relation to such cases, rule 44.4(2){a) as it was in force
immediately before 1 April 2013 will apply instead”). Your letter makes the point that, under the
rule as drafted, work done before 1 April in relation to a case commenced gffer 1 April would be
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subject to the new regime concerning proportionate costs and that this could be considered to be
retrospective in effect. At the meeting on 8 February the Committee acknowledged the force of
that point and decided in favour of a further transitional provision within rule 44.3, to the effect
that costs incurred in respect of wotk done before 1 April 2013 will not be disallowed if they
would have been allowed under the rules in force immediately before that date. It was too late to
introduce that amendment into the main Statutory Instrument containing the “Jackson™ rule
changes, which was laid before Parliament yesterday, but there is expected to be a further
Statutory Instrument in March which will provide the opportunity to make the amendment so as
to have effect from 1 April.

The third issue relates to the inability to recover a success fee in respect of counsel instructed
after 1 April 2013 in a case where the solicitor has entered into a pre-commencement funding
arrangement. As the Committee understands the position, the point that concerns you arises out
of section 44 of the Legal Aid, Sentencing and Punishment of Offenders Act 2012 and the
commencement provisions relating to that section. It is therefore one for the Ministry of Justice,
not for the Committee, to address.

The final issue relates to the wording of new rule 44.14 in respect of QOCS (“... orders for costs
made against a claimant may be enforced without the permission of the court but only to the
extent that the aggregate amount in money terms of such orders does not exceed the agpregate
amount in money terms of any orders for damages and interest made in favour of the claimant”).
Your letter suggests that this is ambiguous and could be read to imply that if the costs exceed the
damages, no costs can be recovered. The point had been considered previously but was given
further consideration by the Committee at the meeting on 8 February in the light of your concern.
The Committee concluded, however, that there is no realistic possibility that the court would
construe the rule in the way you suggest might happen. It took the view that the words
themselves are clear (“to the extent that”, wos “if” or “where”) and that a purposive approach
would also tell strongly against your suggested construction.

I am very grateful to you for the clear and constructive way in which you have raised these
matters of concern, and for your indication that the Law Society remaimns committed to working

with the Committee to help deal with issues as and when they arise. I am confident that the
Committee, for its part, will continue to give careful attention to input of this kind.
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From the President

The Rt. Hon. Lord Justice Stephen Richards
(Chair - Civil Procedure Rules Committee)
The Royal Courts of Justice

The Strand

London

WC2A 2LL

By email to: Andrew.caton2@judiciary.gsi.gov.uk

7 February 2013

Dear Lord Justice
Civil Procedure Rules Amendments

| am writing to you about the proposed amendments to the CPR aimed at implementing the forthcoming
reforms to civil justice costs and funding. A draft of the proposed rules was sent to the Law Society in
confidence and members of its Civil Justice Committee (the Committee) have reviewed them.

It is obvious that a great deal of hard work and commitment by members of the Rules Committee has
gone into producing these rules in such a short space of time to meet the implementation date.
However, we do have some serious concerns regarding unintended consequences, particularly in
relation to transitional provisions. These are particularly serious as the rules will be published to the
wider profession only 6 weeks or so before implementation, giving very littie time for them to be read,
understood and acted upon with regard to current cases.

Firstly, there appears to be a degree of uncertainty and unfairness regarding the transitional provisions
for one way costs shifting (QOCS). CPR 44.17 deals with the transitional provisions for QOCS and
CPR 48.2 defines a pre commencement funding arrangement. The protection of QOCS will only apply
if the funding arrangement was entered into after 1 April.  The wording in CPR 4.17 is potentially
ambiguous — it is possible that the Committee meant only to exclude QOCS where an ATE policy had
been taken out before 1 April 2013 which would be entirely reasonable. But, as drafted, it would
appear to also exclude QOCS where a CFA was entered into before 1 April 2013, even if no ATE has
been taken out. In many cases after event insurance (ATE) will only be taken out just prior to the issue
of legal proceedings (i.e. when the client may be at risk as to costs). Consequently, if a CFA pre dates,
but an ATE policy post dates 1 April, then there is an unfair dilemma for the client. Claimants will of
course continue to need ATE for some time after implementation in order to cover the risk of a pre
QOCS adverse costs order but the client cannot recover the ATE premium.

Secondly, 1 would refer you to the proposed CPR 44.3(7) which provides that the new test on
proportionality will not apply to those cases which are commenced before 1 April 2013. This has been
interpreted by the Committee as applying fo all cases “issued in court” on or after 1 April 2013.
However many cases are prepared months, and in some cases years, before they are issued.
Preparation on the case begins as soon as the funding arrangements or terms of business are signed.
Solicitors will have been preparing current cases on the basis of the “Lownds” test on proportionality
where “reasonable and necessary” work will be recoverable. They will have advised clients to embark



upon litigation with the expectation of the client will be able to recover costs already incurred if they are
proportionate in accordance with the old rules.

The rule will therefore have retrospective effect in that the more restrictive rule on proportionality (where
even reasonable and necessary work will be disaliowed if the costs as a whole are considered
disproportionate) will be applied to work done before the rule has come into effect. This could affect
millions of pounds of work already done in current non issued cases to the prejudice of solicitors and
their clients (who, subject to the specific terms of the retainer, are primarily liable to pay the fees to their
own solicitor even if not recoverable between the parties).

Two possible solutions are proposed. The new proportionality test could be related to the date of the
retainer rather than the issue of proceedings. This would be the fairest solution as it would mean that
the basis of cost recovery has not changed for solicitor and client during the currency of the case.
Afternatively, the new test could apply to work done after 1 April 2013 (as did the introduction of
proportionality itself in 1999 — see CPR Practice Direction 51A, paragraph 18). This would at least
avoid the retrospective effect of the new test on work that had already been done, although it would
require the court to apply two different tests of proportionality.

Thirdly, we are concerned that as drafted the rules will prevent recovery of a success fee in respect of
counsel instructed after 1 April 2013 even in a case where the solicitor has entered intc a pre-
commencement funding arrangement. This will have the effect that in the same case the client will be
able to recover the solicitor's success fee, but not counsel’s if counsel is instructed. There are obvious
prejudices to clients in this. Similar problems will emerge if a client wants to change solicitor after
1 April 2013. Loss of recoverability will mean that clients may feel forced to continue with the original
solicitor even where trust and confidence has broken down. This cannot be in the public interest. We
would suggest that consideration is given to amending the definition of pre-commencement funding
agreements to allow for success fees to be recoverable provided that the first CFA in respect of the
matter is made before 1 April 2013.

Finally, on the substantive provisions, it has been suggested that there is some ambiguity in the draft
QOGS rule 44.14 (1) in that it could be read to imply that that if the costs exceed the damages, none of
it can be recovered. (It is suggested that “but only to the extent that the aggregate amount in money
terms of such orders does not exceed the aggregate amount in money terms of any orders for
damages and interest made in favour of the claimant” could be replaced with "but only to the extent of
the aggregate amount in money terms of any orders for damages and interest made in favour of the
claimant”}.

| am sure that with changes of this magnitude there will be other issues which we have not yet been
able to spot, but we remain committed to working with the Rules Committee to help to deal with these
as and when they arise.

Yours sincerely

va/\i, kYo c'%(

Lucy Scott-Moncrieff
President
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